Thursday 26 March 2009

På med partyhatten - SAKURAN är här!

(Foto ur filmen Cherry Blossom - Hanami av Doris Dörrie, 2008)

Vårluften fullkomligen vibrerar av spänning och förväntan här i Tokyo. Blir det eller blir det inte körsbärsblomning i helgen?? Alla Japans väderexperter rings ner av media. Blir denutlovade blomningen i helgen? Kommer det regna spröda, rosa sakura-blommor över vår stad? Eller sätter senaste veckans envisa kylan käpp i hjulet för festligheterna?

Hanami, firandet av de ljust rosa körsbärsblommorna, sakura, är vårens höjdpunkt i hela Japan. Hanami betyder bokstavligen "flower viewing" (hana=blomma, miru=att se), och över hela landet flockas folk i parker och på kyrkogårdar (!) för att välkomna våren. Även ume-trädens blomstring firas. Japanerna har gått man ur huse för att fira blommornas ankomst sedan 700-talets Nara-period. I Japan är traditionen att fira årstidernas olika tjusningar viktig, och när träden blir rosa, mellan januari och maj beroende på var i landet man befinner sig, dukas det upp till fest i det fria.

I Tokyo, min hemstad, är hanami en fantastisk förevändning för en hejdundrande folkfest. I stadens parker dukar stora sällskap upp till kalas. Bento-boxar med festliga smårätter och fritt flödande sake står på picknickmenyn, och Tokyos alla caféer och restauranger frestar med särkilda sakura-godsaker. Till och med amerikanska kaffejätten Starbucks har sakura-doftande pastellrosa bakverk och milkshakes på menyn. På kvällen dricks sakura-tini eller porlandesött sakura-vin. 

Så, var ska man bege sig under de närmaste veckorna för att bada i rosa blommor och festyra? Här är några av mina favoriter:

För barnfamiljen: Shinjuku Gyoen
Den vackra nationalparken i centrala Tokyo ståtar med inte mindre än 1 500 körsbärsträd på sina 58 hektar. Perfekt för barnfamiljen med stora ytor för barnen att leka på, men också för besökaren som vill se en skopa tokyoitiskt folkliv.
Alkohol är förbjudet i Shinjuku Gyoen, och grindarna stänger redan 16.30, så den som letar efter en blöt hanami-fest har inte mycket att hämta.

Inträde: 200 yen per vuxen
Närmaste station: Shinjuku-gyoenmae (Marunouchi Line)

För partypinglan: Ueno Koen
Fullpackat, ungt, skogstokigt och blött. Här festar de unga under körsbärsträden och i bästa festivalstämning dyker folk upp tidigt för att säkra en plats. Så nära ett utomhusrave du kommer i Tokyo!

Inträde: gratis
Närmaste station: Ueno (Yamanote Line)

För romantikern: Meguro River
Utmed den lilla floden i bohemiska Naka-meguro står körsbärsträden tätt och promenaden står högt i kurs bland Tokyos nykära. Här finns inga gräsplättar att vila fötterna på, men flera pittoreska caféer att sippa espresso på medan de rosa blommorna regnar över ditt hår. Stillsamt och utan sake-stimmiga inslag.

Närmaste station: Naka-meguro (Hibiya Line)

För finsmakaren: Atago Jinja
Utsökt tempelträdgård belägen på Tokyos högsta punkt, Atago-yama. Den hurtiga tar trappan upp - myten säger att den som lyckas klättra de 86 stegen utan att stanna får framgång och lycka. Vi andra kan fram tills tidig kvällskvist åka hiss.
Missa in restaurangen T, som specialiserat sig på japansk slowfood, helt tillagad på lokala råvaror.

Inträde: gratis
Närmaste station: Kamiyacho (Hibiya Line) eller Toranomon (Ginza Line)

Av: Maria Ahlgren 
(maria@fromtokyowithlove.com, www.pause.se/bloggar/from-tokyo-with-love)

No comments: