Monday 6 April 2009

Shoppingguide del 1 - SHIBUYA


Konnichiwa!

Jag är en absolut hopplös shopaholic (det vet alla som någonsin besök min privata blogg From Tokyo with Love...).
Efter 2,5 år som bofast i Tokyo är jag lika väl bevandrad bland stadens butiken som i min egen jackficka. När jag shoppar vill jag ha det som japanerna har! Jag bryr mig inte så mycket om de stora, internationella lyxbutikerna, utan letar hellre på bakgatorna efter unika butiker eller på de stora tonårsvaruhusen efter de senaste, lokala trenderna.

Här på Japanspecialisten tänkte jag varje vecka bjuda er på några av mina bästa pärlor, område för område. Först ut är Shibuya, ett område där jag inte gärna bara shoppar utan faktiskt också bor. Farligt farligt för finanserna, men härligt härligt för själen!

Och sorry killar, det blir ett visst fokus på tjejgodis!


INTRO SHIBUYA
Shibuya ser skränigt och skröfsigt ut på ytan, och det är lätt att undra hur sjutton man ska hitta något här om man är över femton. Men rotar man längre in i de neonblippiga hyllorna så finns en del skoj att hitta. 
Shibuya är Tokyos centrum för de unga. Gatorna är en enda gigantisk catwalk där kidsen visar upp sina senaste garderobsälsklingar. Modet här är utmanande, ibland nästa vulgärt. Tjejerna har hotpants, skyhöga platåskor och blonderat löshår ner till midjan. Pojkvännerna har djup fuskbränna, nitade jeans som knappt hänger ihop och milslånga myggjagare.

Välkommen till Tokyos pulserande tonårshjärta!


Det går inte att missa den höga cylinderformade byggnaden snett mittemot Hachiko Square. Detta är Japans mest kända modevaruhus, helt dedikerat åt tonårsmode. Alla Japans tonårstjejer tittar åt Shibuya 109 för modeinspiration! Till och med Paris Hilton är ett stort fan och gör ofta samarbeten med butikerna här.
Här hittar du alla Japans hippaste märken och designers för det unga gardet, och butiker med namn som Titty & co, Tralala och Love Boat.
På 109:an finns mycket vulgomode, men står du ut med den bultande technomusiken så ta dig tid att kika lite närmare bland galgarna. Du kommer hitta mängder av kul klänningar, jackor och toppar som är in vogue just nu. Och billigt är det också nästan utan undantag!

LOFT
Ett stenkast bort ligger varuhuset Loft. Här älskar jag att shoppa prylar som stationary, prydnadsgrejer, presenter och skönhetsprodukter. Vill du köpa moderna souvenirer som snygga bentoboxar eller japanskt brevpapper är det till LOFT du ska gå.
Passa på att köpa en japansk "toy camera" med funktioner som fish-eye eller pop-art från kultförklarade POLGA. Skönhetsavdelningen är himmelriket för sminkintresserade. Ta en liten varukorg och fyll till bredden med japanskt geishapuder, ultraförlängande mascaror och nagellack i regnbågens alla färger.

TOKYU HANDS
Designern Paul Smith's favorit i Tokyo! Några hundra meter bort från LOFT hittar du denna "Creative Life Store". Här finns allt du inte visste fanns och definitivt inte visste att du ville ha! Leksaker, resväskor, skönhetsprylar, inredning och gadgets för varenda hörna av ditt liv. Japansk prylglädje i sin bästa prakt!


PARCO PART 1 & 3
På de två PARCO-varuhusen har jag många gånger ruinerat mig!
Seriös modeshopping, vare sig du är ute efter lyxdesign (PARCO 1) eller japansk high-street (PARCO 3).
På snofsiga PARCO 1 finns Anna Sui (min stora "guilty pleasure"), Limi Feu, Miu Miu, Tsumori Chisato och massa annat designergods. En kul uppstickare är butiken GOOCY där du hittar unika partyplagg i fartiga neonfärger och garanterat unika accessoarer. Japansk streetwear köper du på Hysteric Glamour, stjärndesignern Marc Jacobs favorit.

PARCO 3, i grannhuset, satsar mer på ung street/trend – jag gillar bland annat Jeanasis och Lowry’s Farm som har bra basgrejer (Lowry's koftor är en stapelvara i min garderob).
PARCO-varuhusen förbjuder jag dig att missa! Högst upp i trean, på PARCO Museum, hittar du dessutom ofta bra, popkulturella utställningar.

SEIBU
På megavaruhuset Seibu och dess lillasystervaruhus i grannhuset, Movida, finns alla lyxigare, internationella brands, och en skönhetsavdelning att dö för! Missa inte hudvård och makeup från japanska RMK, firade makeupartisten Rumikos märke (ägs av Kanebo).
Gillar du modevärldens hotshots som Marc Jacobs, Diane von Furstenberg, Gucci, Commes des Garçons eller Dior är det på SEIBU du hittar dem ALLA samlade under ett tak.

BEAMS
I Jinnan-kvarteren, snett över gatan från PARCO 1, ligger BEAMS, världens första lifestylebutik. Fokus ligger främst på mode, och med fingertoppskänsla plockar inköparna varje säsong in det mest spännande från världens alla hörn. I Jinnan ligger en dambutik och en herrbutik. Inne i dambutiken ligger även BEAMS BOY, som namnet till trots tillhandahåller bohemiskt charmiga plagg för tjejer.

RagTag, precis bredvid BEAMS, gäller vintage på hög nivå. Här lämnar Tokyos stylister och toppfashionistas in sina plagg efter att ha använt dem MAX en säsong och stora möjligheter till fynd utlovas. Får namn som Yohji Yamamoto, Marni och Prada dig att ticka så är det hit du ska styra klackarna.
Detta är min absoluta favoritbutik i Shibuya! LDS står för Love Drug Store och här hittar du senaste trenderna inom rockigt, chict, knalligt tjejmode. Personliga favoriter är stuprörsjeansen i regnbågens alla färger, de överdimensionerade solglasögonen och alla små charmigt mönstrade klänningar. Väldigt Tokyo!
Butiken är lite klurig att hitta. Den ligger på en liten gränd som kallas "Spain zaka" - fråga efter den! På Spain Zaka ligger mängder av småbutiker som är roliga att fynda billigt i!

Att skriva ut några adresser i gatunamnslösa Tokyo är ganska lönlöst, så istället får ni nederst en karta som visar Shibuyas främst besöksmåsten. Klicka för större storlek!

Nästa vecka blir det mer sofistikerat - då beger vi oss till lyxiga trendcentralen AOYAMA. Vi ses då!



Av: Maria Ahlgren
maria@fromtokyowithlove.com
www.pause.se/bloggar/from-tokyo-with-love

No comments: