Sunday 10 May 2009

Popstar för en kväll – Tokyos bästa karaoke

Ur Sofia Coppolas Lost in Translation - party på Karaoke Kan i Shibuya

Enligt mig är karaoke det allra minst tänkbara att missa när man är i Japan!
Tempel, teceremoni och sushi i all ära, men karaoke är om möjligt ännu mer en större del av den japanska folksjälen. Åtminstone dagens.
ALLA gör det.
Framför allt trötta salarymen som måste koppla av efter en hektisk dag på kontoret. I karaokeboxen – i Japan har man oftast privat rum – släpper man alla hämningar. Alla vardagens frustrationer försvinner rakt ut i micken till tonerna av den senaste J-popballaden.
Karaoke kan man göra när som helst. Tre snabba på lunchrasten funkar lika bra som ett blött sjöslag fram tills morgontågen åter börjar gå.

Här är tre ställen som jag gillar lite särskilt mycket. Dessutom är de bra för oss utlänningar med sina engelska kataloger och fylliga låtlistor. Vågar du dig in på ett riktigt urjapanskt ställe så finns risken att låtlistan mest består av j-pop och sorgliga folkvisor, enka…

Festa!
Nästan för bra för att vara sant. Inte bara sjunger du, du gör det dessutom iförd en maiduniform eller Hello Kitty-dräkt. I inträdet ingår tillgång till kostymförrådet, med godbitar som japansk skolflicksuniform, kulfiguren Hard Gay’s (!) läderbody och kimonos. Personalen pratar engelska och alla dina favoritlåtar finns garanterat i katalogen.
1-2F Amerex Bldg., 3-5-7 Azabudai, Minato-ku Station: Kamiyacho (Hibiya Line) +81-3-5570-1500 Läs mer: http://www.eok.jp/restaurants-bars/casual-dining/karaoke/festa

Lovenet på Hotel Ibis
Snyggt, fashionabelt och lite dyrare än genomsnittstället. Lovenet har olika tema för varje rum – vad sägs om en privat pool med vattenrutsch eller en stillsam sång för två i jaccuzzin? För mindre sällskap finns flera charmiga rum som Candy Lounge, Tusen och en natt-rummet eller det futuristiska White Room.
Boka ditt önskerum i förväg över email: info@lovenet-jp.com
Hotel Ibis 3F+4F, 7-14-4 Roppongi, Minato-ku Station: Roppongi +81-3-5771-5511 Läs mer: http://www.lovenet-jp.com/english/description.html

Karaoke Kan
Pålitlig kedja som finns över hela staden. Du känner igen Karaoke Kan på de vertikala, turkosa skyltarna med röda katakanatecken. Är egentligen inte särskilt turistvänligt, men de har katalog på engelska och ofta hjälpsam personal. Om du är ute efter sjöslag be om nomihodai – all-you-can-drink.menyn.
I Shibuya ligger ställen där Scarlett Johansson och Bill Murray svänger loss i Lost in Translation (adress nedan).
Karaoke-Kan, K&F Building, 30-8 Utagawacho, Shibuya-ku
Station: Shibuya
(men de turkos skyltarna finns i varenda kvarter i Tokyo)

Skrivet av Maria Ahlgren (nedan i full popstarhybris!)
Frilansjournalist i Japan
Läs mer om Tokyo och livet i Japan på min blogg From Tokyo with Love! - www.pause.se/bloggar/from-tokyo-with-love


No comments: