Wednesday 3 June 2009

DEPA-CHIKA -matupplevelsen du inte får missa!




Japan är världens antagligen bästa matland
.
Och då pratar jag inte bara om att Tokyo håller världsrekord i Michelin-stjärnor!. Överallt lockar matångorna och de japanska kockarna kryddar undantagslöst sina grytor med lika delar stolthet och kärlek. Inget görs på halvfart - till och med bakom den enklaste nudelrätt ligger noggrannhet och tanke.
Tyvärr kan mycket vara svårtillgängligt bakom skyltar på kanji, och som besökare är det svårt att veta var man ska hitta godsakerna bortom sushi och teppanyaki.

Din bästa introduktion till det japanska köket är att besöka en depa-chika - de enorma saluhallar som ligger i källaren på stora varuhus (namnet betyder bokstavligen "varuhus-källare"). Här kan du provsmaka japanska sötsaker, köpa vackra bentoboxar arrangerade enligt konstens alla regler och smaska i dig det mesta från yakitori-spett till hälsosamma tofuskapelser.
Till depa-chikan går salarymännen och kontorsdamerna på lunchrasten för en vällagad take-away, och under sena eftermiddagen flockas hemmafruarna för att förbereda kvällens middag.

Här är mina favoriter när jag går på depa-chikan (och det gör jag flera gånger per vecka):

I YAKITORI-DISKEN:

Grillad Nama Fu - ett vegetariskt grillspett där basen utförs av fu, en blandning av vetegluten och risstärkelse som blir till en klibbig, neutral massa som sedan ångas. Mina favoritspett är penslade med tjock, söt sojabaserad sås och grillade. Det är riktigt tuggigt och underbart gott!
När du ändå är i yakitori-disken, prova tsukune, grillade kyckligfärsspett på japanskt vis. Det är ett av de mest populära spetten.

I SÖTSAKSDISKEN Anko-fyllda kakor - Av den mörkt röda azukibönan görs en söt pasta som japanerna älskar att fylla sina sötsaker med. Den kallas anko eller azuki-pasta.
Min storfavorit är anko-, eller azukifyllda, kakan Dorayaki. De kallar det fylld pannkaka, men själva kakan är hård.
En specialitet är taiyaki, alltså söta kakor bakade i ett fiskformat våffeljärn (tai är namnet på en fisk). Firren kan vara fylld av azukipasta, men också av vaniljcustard eller choklad. Missa inte!

I FISKDISKEN Saikyo Yaki - Tack vare lyxiga restaurangkedjan NOBU (New York, London, Tokyo m.fl) fick västvärlden upp ögonen för det underbara som händer när man under två dygn marinerar fast, vit fisk i misopasta mixad med mirin och socker. När fisken bakas får den en söt, smörig smak som är fullkomligt beroendeframkallande (och supernyttig, den smöriga smaken till trots). Saikyo-miso är en fin misosort från Kyoto, och den marinerade fisken serveras i all enkelhet med en bit inlagd ingefära.
Inget man äter på stående fot, men ska ni ha picnic eller planerar en kväll på hotellrummet med takeaway så får saikyo-yakin inte förbises! Serveras också på flera restauranger, bland annat sushikedjan Sushi Zanmai.
TRE BRA DEPA-CHIKA

Shibuya Food Show - I samma byggnad som Shibuya station.

Mitsukoshi Ginza - I källaren på den anrika, flotta varuhuset trängs Tokyos fina damer under eftermiddagarna. Strunta i GI-dieten och gå loss bland bakelserna, kakorna och pralinerna!
Isetan Shinjuku - Tokyos mest kända och lyxiga varuhus har en fantastisk matavdelning där man kan förlora sig i timmar.

Maria Ahlgren, Tokyo 2009-06-02 PSSST! Läs min privata blogg, From Tokyo with Love, HÄR! Och besök gärna min reseblogg på RES.SE, med Tokyos bästa adresser enligt mig! Den hittar du HÄR!

No comments: